Leasefiets (7% bijtelling)

Je bent hier: home > Fietsplan > Leasefiets met 7% bijtelling

Fiets van de zaak in 2021 leasen

Het “fietsplan” v.a. 2020 maakt het nog makkelijker om met de fiets naar het werk te gaan

Fietsend naar het werk is gezond, het is wetenschappelijk bewezen dat fietsen de kans op stress en depressie verkleind. Daarnaast verkleind fietsen de kans op verschillende ziektes, genoeg reden dus om een fiets van de zaak te leasen. Met het nieuwe fietsplan (sinds 2020) maakt het gemakkelijker voor werkgevers om werknemers te stimuleren om met de e-bike naar het werk te komen.

7% Bijtelling met de fiets van de zaak

Sinds 1 januari 2020 is het een stuk eenvoudiger om een fiets van de zaak te leasen. De rijksoverheid stimuleert duurzame mobiliteit op allerlei manieren. Met de nieuwe regeling maakt het voor de werknemer gemakkelijk om een e-bike, bakfiets of speed pedelec voor een paar tientjes in de maand te leasen.

Sinds januari betaalt de werknemer 7% bijtelling per jaar over de fiets die zij van de zaak leaset. Dit houdt in dat de werkgever 7% over de nieuwwaarde van de leasefiets bij het salaris van de werknemer optelt. Over die 7% betaalt de werknemer belasting volgens de belastingschijf waarin het salaris valt.

Wat kost een fiets van de zaak?

Voorbeeld: De verkoopprijs van de leasefiets is 2.000,-. Over de fiets en eventuele accessoires wordt 7% bijtelling gerekend. Dit bedrag wordt door de werkgever bij het salaris opgeteld. Hierover betaald de werknemer dan een maandelijks belasting. Voor een fiets van 2.000 euro komt dit neer op een kleine 5 euro per maand voor iemand met een salaris tot 68.508 per jaar (2020).

De werkgever kan een deel van de BTW terugvragen tot een maximum van 749 euro. (bron: Belastingdienst.nl)

Onderhandel met je werkgever

Voordat u een fiets van de zaak gaat uitzoeken bij Fietsabonnement is het verstandig om het een en ander met je werkgever te overleggen. Het kan namelijk zijn dat uw werkgever wil dat u een eigen bijdrage levert. Het kan ook zijn dat de werkgever de bijtelling voor zijn rekening neemt, hij maakt dan ruimte vrij in de werkkostenregeling. Hierdoor hoeft de werknemer geen belasting te betalen.

Maar spreek ook af of u nog recht hebt op reiskostenvergoeding. Met een fiets van de zaak heeft u namelijk geen recht meer op de onbelaste reiskostenvergoeding voor de dagen wanneer u met de fiets komt. Misschien kunt u met uw werkgever afspreken dat u gemiddeld 70% van de tijd met de fiets komt en dat u voor de overige dagen wel de vergoeding ontvangt. Spreek ook af wat er gebeurt wanneer u uit dienst treedt. Kun je de fiets bijvoorbeeld overnemen?

Kortom er is veel mogelijk. Tip: als uw werkgever zelf niet bekend is met deze regeling(en) kan de administratie-afdeling of een extern administratie bureau of de accountant duidelijkheid geven hierover.

Maak een keuze uit het ruime assortiment van fietsabonnement

Via onze website kunt u direct een passende e-bike, bakfiets of speed pedelec uitzoeken. Fietsabonnement regelt het leasecontract en de aflevering van de fiets. (evt. inclusief service, onderhoud, verzekering en pechhulp). Bij ons wordt zowel de werknemer als de werkgever drie jaar lang “ontzorgd”. Dit geldt natuurlijk voor alle fietsen op onze website.

U heeft de keuze uit “gewone” e-bikes, high-end speed pedelecs, duurzame e-bikes, en bekende A-merken of kies voor een hippe bakfiets, want de fiets van de zaak mag u ook privé gebruiken.

Wilt u deskundig advies, neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze. Wilt u uw nieuwe fiets eerst proberen voordat u deze fiets gaat leasen, kom dan langs in onze showroom. Onze adviseurs staan graag voor u klaar. Uiteraard is alles snel geregeld, indien de gekozen e-bike op voorraad is kunt al binnen 48uur wegrijden op uw nieuwe fiets van de zaak.

Op zoek naar WKR regeling informatie?

Met de werkkostenregeling mag een werkgever tot 1,2% van de totale fiscale loonsom per jaar onbelast vergoeden aan de medewerker. Lees hier meer over deze WKR-regeling.

De verschillen

Wat is nu precies het verschil tussen het fietsplan/WKR (v.a. 2015) en de nieuwe leasefiets regeling (v.a. 2020). Wij hebben de belangrijkste verschillen even naast elkaar neer gezet.

verschillen leasefiets fietsplan

Zoals u kunt zien is er alle reden om te kiezen voor onze zakelijke fietslease.

Kies nu een fiets uit op onze homepage!